Materiaalkeuze voor etiketten en labels

De materiaalkeuze voor etiketten en labels bestaat vooral uit papier en kunststof. Aan de rechterkant staan een aantal verschillende materialen die vaak gebruikt worden bij het drukken van etiketten en labels. De genoemde materialen zullen allemaal kort worden toegelicht.

Papier

Materiaalkeuze voor etiketten en labels PapierPapier is meestal de voordeligste keuze en is vrijwel voor iedere toepassing geschikt. Vaak zijn de papieren etiketten en labels terug te zien bij verschillende hout en metaalsoorten. De papieren etiketten zijn minder goed buiten te gebruiken. De voordelen van papier zijn de vele mogelijke variaties, de mooie uitstraling en de prijs. De nadelen zijn dat papier niet goed tegen vocht en vuur kan en dat papier sneller scheurt dan bijvoorbeeld kunststof materiaal. Papieren etiketten en labels zijn geschikt voor temperaturen tussen de -15 en + 90 graden. Voor specifieke vragen over papier als materiaalkeuze voor etiketten of labels kunt u hier terecht.

Memjet Papier

Memjet papier is een variatie van papier die vaak gebruikt wordt voor etiketten en labels die bedoeld zijn voor producten met een korte levensduur en worden eigenlijk alleen maar binnen gebruikt. Houd er rekening mee dat deze materiaalkeuze in een droge omgeving geplaatst dient te worden. Voor specifieke vragen over Memjet Papier als materiaalkeuze voor etiketten of labels kunt u hier terecht.

Polyester

Wanneer de materiaalkeuze voor etiketten en labels valt op polyester, is dat vaak omdat de etiketten of labels sterk moeten zijn. Polyester is een sterk materiaal en scheurt niet. Daarnaast kan een etiket of label van Polyester langdurig gebruikt worden. Polyester krast niet, is waterbestendig en absoluut kleurvast. De temperaturen waarbij polyester geschikt is variëren tussen de -40 en +180 graden. Voor specifieke vragen over Polyester als materiaalkeuze voor etiketten of labels kunt u hier terecht.

Polypropyleen

Na papier is polypropyleen de meest gekozen materiaalkeuze voor etiketten en labels. Polypropyleen is namelijk een plasticsoort dat mooi glanst. Naast de mooie glans is ook de uitstraling van een etiket van polypropyleen erg professioneel. De polypropyleen etiketten en labels gaan lang mee en kunnen zowel binnen als buiten goed gebruikt worden. Kies voor dit materiaal wanneer het etiket of de label krasbestendig, waterbestendig en kleurvast moet zijn. Etiketten en labels van Polypropyleen zijn geschikt voor temperaturen tussen de -30 en + 80 graden. Voor specifieke vragen over Polypropyleen als materiaalkeuze voor etiketten of labels kunt u hier terecht.

Polyethyleentereftalaat

Wat de materiaalkeuze voor etiketten en labels van Polyethyleentereftalaat zo bijzonder maakt, is het smeltpunt van +220 graden! Daarnaast is dit materiaal erg dun en in transparante vorm verkrijgbaar. Tot slot is dit materiaal bijna niet te scheuren. Voor specifieke vragen over Polyethyleentereftalaat als materiaalkeuze voor etiketten of labels kunt u hier terecht.

Materialen

De meest voorkomende materialen bij het drukken van labels zijn:

  • Papier
  • Memjet Papier
  • Polypropyleen
  • Polyester
  • Polyethyleentereftalaat